2010. szeptember 26., vasárnap

:(



Bin etwas sauer,da ich am Dienstag einige super Sendungen im ungarischen Fernsehen verpasse.
Auf Duna TV ist "Norwegen Tag" und da werden Dokumentarfilme,Maerchen etc aus und ueber Norwegen gezeigt und das geht fast bis Mitternacht......und ich muss arbeiten und kann mir das meiste nicht ansehen.:(





Mérges vagyok,mivel kedden "Norvég nap" van a Duna Tv-n és olyan jó mûsorok lesznek.... én meg többségét nem tudom megnézni ,mert dolgozom.:( Dokumentumfilmek,mesék stb. lesznek Norvégiáról(VÁLTOZATOK ÉSZAKI FÉNYRE)

'Változatok északi fényre' - Norvég nap


A hűvös tenger és a szédítő fjordok hazája, Norvégia immár nem ismeretlen a Duna Televízió nézői számára, hiszen a közszolgálati adó harmadik alkalommal tiszteleg tematikus nappal a csodás szépségű ország előtt. Észak szerelmesei idén is ellátogathatnak a Duna Televízióval e nagyszerűen működő világba: szeptember 28-án, kedden a Változatok északi fényre-sorozat keretében dokumentumfilmek, portrék, mesék, csavaros történetek visznek közelebb a skandináv országhoz.
Utazásunkat Oslóban, a fővárosban, egy különleges embernél kezdjük. Kjell Askildsent, a minimálpróza norvég mesterét ma a világirodalom egyik legfontosabb szereplőjének tartják, műveit több mint húsz nyelvre, többek között magyarra is lefordították. Az 1929-ben született író 2009-ben megkapta a legrangosabb skandináv irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia Északi Díját. A szűkszavú író, aki nagyon ritkán állt kamerák elé, most nem mindennapi életéről, írásairól mesél a „Túl sok szó forog a világban” című portréfilmben (16.05).

Norvégia híres természeti szépségeiről. Egyik legvarázslatosabb fjordja a Geirangerfjord, amely az UNESCO Világörökség-listáján is szerepel. Partjain és a fölöttük lévő, magasan fekvő völgyekben már több mint ötezer éve élnek emberek. Régi, elhagyott, és felújított tanyák tanúskodnak egy letűnt életformáról, amelyet a természet szépsége és a zord körülmények egyformán meghatároztak. (Geirangerfjord - A szerény fenség, 21:40)

Fehér zuhatagok, fekete hegyek, zöld erdők és kék tenger: íme Sognefjord, Európa leghosszabb és legmélyebb fjordja, amely természeti szépségeivel szintén kiérdemelte, hogy felkerüljön az UNESCO Világörökség-listájára. A Norvégia nyugati partjain 200 km-en elnyúló, közel 1300 méter mély tengeröböl a legek régiója: itt található Európa legnagyobb gleccsere, az ország egyik legmagasabb vízesése, Észak legmeredekebb vasúti pályája, a legrégebbi fatemplomok, és itt laknak azok, akik olyannyira tisztelik őseik hagyatékát. Sognefjord alatt pedig alig néhány órás hajóútra ott van Bergen, a kikötőváros, a környék kulturális központja: évente itt rendezik meg az egyik legnagyobb nemzetközi fesztivált, a Bergeni Ünnepi Játékokat. Ide látogatott el a Duna Televízió stábja, hogy aztán nekivágjon a lenyűgöző Sognefjordnak. A film nemcsak a csodálatos természeti tájakat hozza közelebb, de megismerkedhetünk azokkal az emberekkel is, akik lelkesedéssel, szeretettel őrzik és teremtik újra azt, amit elődeik rájuk hagytak (Északi történetek vízből, kőből, fából, 22.45).

A norvég tematikus napon a legfiatalabb nézőkről sem feledkezett meg a Duna Televízió: a megszokott esti mesében a trollok birodalmába látogatunk, megmentjük a három elátkozott királylányt és találkozunk a furfangos Askeladdennel, aki még a falánk manók eszén is túljárt (18.35).

Szeptember 28-án élő műsorainkból sem maradhatnak ki a skandináv ország lakói: Hattól nyolcig c. reggeli műsorunk (6.00), a Család-barát c. szolgáltató magazin (10.00) és a népszerű Kívánságkosár (12.00) norvég vendégekkel várja a nézőket.

Tartsanak velünk, járjuk be Norvégia fjordjait a Duna Televízióval!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése